Milica Irkić, vlasnica preduzeća "Irkom" iz Kosjerića
Radujte se uspehu drugih jer ćete tako i vi uspešni bitiR A D N A     B I O G R A F I J A


Milica Irkić je završila Ekonomski fakultet u Beogradu i nekoliko stručnih specijalizacija iz oblasti kojima se bavi. Rođena je 1961. godine u Užicu. Majka je i baka i uživa u poslovnim uspesima starijeg sina i obrazovanju mlađeg, koji je još đak, sportista i sigurno budući privrednik. Od svega, najviše je ispunjava uloga bake. Voli, kaže, prirodu, beskrajne šetnje šumom u kojoj posmatra drvo kao najlepši dar prirode i svojim profesionalnim okom sa tehnolozima pretvara taj estetski doživljaj u poslovnu priču. Voli reku, more i relaksira se u dugim vožnjama gliserom kada, kaže, njena energija dobija nove obrise. Slobodno vreme provodi često u fabričkom krugu jer je Irkom jedna velika porodica u kojoj međusobna briga daje najbolje rezultate.
Moja profesija gotovo da je logičan sled onoga što sam uvek volela i prepoznavala kao autentično - drvo i premazi koji ga čuvaju. Živeći u prirodi i sa prirodom, i moj prvi posao je bio u tom ambijentu sada poznatog i pozicioniranog ekološkog izazova, kaže Milica Irkić vlasnica preduzeća "Irkom"iz Kosjerića, govoreći o svojim radnim i poslovnim počecima. "Počela sam kao mladi ekonomista u preduzeću "Kotroman", hemijskoj industriji iz Mokre Gore. Atmosfera u kojoj sam sazrevala mi je omogućavala da brzo učim i donosim poslovne odluke bez odlaganja i sa punom odgovornošću. Mislim da je ta vrsta samostalnosti i okruženje važno za razvoj mladog čoveka i da je to odredilo moju poslovnu hrabrost da se osamostalim i sama kreiram svoju poziciju na tržištu. Uvek su počeci teški i puni nepoznanica. Obično ih prati i neki životni trenutak u kome želite da uzrastate drugačije i da svoju kreativnu energiju i potencijale stavite na probu. Uspela sam jer sam od početka imala viziju, naglašava Milica Irkić.


Kako je tekao dosadašnji razvoj vašeg preduzeća, kako se krenulo i do čega se danas došlo?
"Irkom"je osnovan 1991. godine u Užicu. Prvobitna proizvodnja se obavljala na padinama Zlatibora. Privatizacija preduzeća je izvršena 2003. godine i fabrika je preseljena u Kosjerić, prvenstveno zbog ekoloških zahteva. Put od preduzeća "Kofeniks"do "Irkoma"je put uzrastanja i poslovnih izazova. Moja poslovna vizija, iskustvo i znanje nalagali su da odmah oformim pobednički tim mladih, obrazovanih ljudi koji će uz podršku proverenih profesionalaca na terenu stvarati "Irkom. Počeci su bili teški i iscrpljujući. Imala sam viziju, strategiju i poznavala sam tržište. Prateći trendove na inostranoj sceni i vrlo visoke standarde koje postavlja ino tržište, od politike kvaliteta do zaštite životne sredine, uspela sam da "Irkom"dovedem u lidersku poziciju. Naša grupa premaza za drvo i metal je danas sinonim kvaliteta. Pre 15 godina naši prvi proizvodi su bili nitro lakovi. U to vreme je "Irkom"zajedno sa "Dugom"i "Zvezdom"bio dugogodišnji dobavljač fabrika masivnog nameštaja: "Budućnost" - Subotica, "Srem" - Inđija, "Žarko" - Zrenjanin, "Javo" - Petrovac na Mlavi, "Ukras" - Bela Palanka, "Vrbas" - Banja Luka, "Radnik" - Gradiška, "Borija" - Teslić, kao i proizvođača stolarije: "Gornji Ibar" - Rožai, "Sjemec" -Rogatica, "Novi dom" - Banja Koviljača i drugi. U skladu sa novim privrednim kretanjima i prelaskom sa društvene u privatnu svojinu, deo ovih fabrika je prestao sa radom, ali su se na tržištu pojavile nove, zahtevnije i mi smo danas i njihovi partneri. Opredeljenja ovih proizvođača su što kvalitetniji proizvod i plasman na ino tržišta. To znači da ti proizvodi moraju da budu u završnoj obradi urađeni sa premazima na vodenoj bazi. "Irkom"je sve preduzeo da postane priznati proizvođač boja i lakova koje će proizvođače u industriji pratiti i omogućiti im izvoz.


Šta danas čini okosnicu vaše poslovne aktivnosti, odnosno u kojim sve oblastima poslovanja ste prisutni?
Da biste bili prihvatljivi u oblasti kojom se bavite, morate da ulažete puno u standarde koji su verifikovani u svetu. "Irkom"je 2006. već sprovodio politiku kvaliteta i politiku zaštite životne sredine i od renomirane kuće TUV iz Nemačke dobija ISO 9001 standard za kvalitet i ISO 14001 za zaštitu životne sredine. Dobijanjem ovih standarda, "Irkom"je u istoj ravni sa svetski poznatim proizvođačima boja i lakova. Mnogobrojne pohvale i priznanja, zlatne medalje na domaćim i ino sajmovima krase naše vitrine. "Irkom"je u Rimu 2002. godine dobio internacionalno priznanje za komercijalni prestiž, što potvrđuje da stalno radimo na razvoju novih tehnologija i prestižnih proizvoda. Svetla u našoj labaratoriji su stalno upaljena. Sa ovakvim referencama mi smo spremno dočekali konkurenciju i prisutni smo kao lideri u oblasti grupe premaza za drvo i metal. Naša poslovna aktivnost su novi, autorski programi koji vizionarski idu ispred vremena. Zato smo uspeli.


Koji sve proizvodi danas čine vaš proizvodni asortiman?
"Irkom"proizvodi iz AQVA programa, poznati kao proizvodi na vodenoj bazi koji mogu da zadovolje naše tržište na kome se sada uvozi preko 90 odsto ovih proizvoda. Poznajemo prednosti domaćeg proizvođača i brzo reagujemo na zahteve drvne industrije, kako u nijansama, tako i u korekcijama premaza. Naši premazi prate specifičnost drveta, kao i uticaj opreme, uslova rada, čak i atmosferske uslove. Drvo je prirodan materijal, a premazi na bazi vode su ekološki i biorazgradivi premazi. Kombinacijom dolazimo do izgleda koji deluje prirodno i vizuelno, toplo. U okviru AQVA programa imamo izvanredne "aqva stil" lakove za enterijer i eksterijer izrađenih na bazi akrilnih smola. To su velike prednosti sa aspekta samog premaza, kao i primene u procesu proizvodnje. Naši lazurni premazi za drvo su poznati pod nazivom "irkolin clasic" sa 15 nijansi, "irkolin extra" i "irkolin gold", naš autorski proizvod na koji smo posebno ponosni, takođe u 15 nijansi. Naši premazi za metal su na nitro, uljanoj, poliuretanskoj i vodenoj bazi. Mi proizvodimo i boje i lakove na poliuretanskoj bazi koji imaju trenutno široku primenu, ali njihova tendencija je napuštanje ove vrste lakova i prelazak na vodenu, ekološku bazu. Mnoge su prednosti korišćenja naših proizvoda, od veka trajanja koji je 10 godina, dugotrajne elastičnosti, UV stabilnosti, izgleda, uniformisanosti boja, izbora stepena sjaja, bez taloženja i kratkim vremenom sušenja. Trebalo bi nam mnogo prostora da ih navedemo. Kada govorimo o prednostima u primeni, moramo istaći da je zaštita radnika i opreme na najvišem nivou uz upotrebu naših proizvoda.


Kojim strateškim pravcima će ići dalje poslovanje i dalji razvoj vašeg preduzeća, odnosno šta kažu planovi i namere budućeg poslovanja?
Naš pravac poslovanja će biti ono što najbolje znamo i gde smo ostvareni. Dakle, fabrika za proizvodnju boja i lakova i uvek negovanje ekoloških trendova gde smo prepoznatljivi. Fabriku konstantno unapređujemo novim tehnološkim izazovima i dosta ulažemo u ljudske resurse: inostrane edukacije, sajmove, osvajanje novih proizvoda i tržišta. Mi smo perspektivno tržište na kome ima dovoljno prostora za dolazeće, ali pre svega domaće proizvođače.


Vi ste svakako jedna od malobrojnih žena u srpskom poslovnom svetu. Kako vidite položaj žene u današnjam poslovnom miljeu Srbije?
Za ženu koja je po definiciji odeća, obuća, kuhinja, moda, iskušenja su mnogo veća. Žena može da izbori prostor za sebe samo ako to dovoljno želi. Da li je njen put teži ili lakši, vrlo je diskutabilno. Žena ume da bude lider, ali i da nosi odgovornost. Ja volim taj status lidera u poslu koji mi daje mogućnost da uključujem i druge. Lider 20. veka zahteva novu vrstu odnosa u kojoj dominiraju etički stavovi i ja sam prihvatila taj koncept u kome postoji moja spremnost da učim druge, ali i da učim od drugih. Literatura o vođstvu je kompletno "muška". Istraživanja pokazuju da postoje neznatne razlike polova. Žene koriste demokratičniji i participativniji pristup koji je u suprotnosti sa autokratskim i direktnim stilom kojim se koriste muškarci. Mislim da žene spremno dele informacije u struci, kao i vlast. Sa takvim performansama koje potvrđuju i zvanična istraživanja, žena bi morala da bude prisutnija u strukturi vođenja i odlučivanja u Srbiji. Moram da istaknem nešto čime se posebno ponosim, ja sam jedina žena u industriji boja i lakova na prostoru bivše Jugoslavije i susednim zemljama. Dakle, u svetu muškaraca odlično funkcionišem. Dinamika i menadžerski zahtevi posla su izbrisali granice polova.


Koje je sve lične osobine i vrline, po Vašem mišljenju, potrebno posedovati da bi neko postao preduzetnik i šta biste kao uspešna preduzetnica poručili i koji savet uputili svima koji nameravaju da uđu u preduzetničke vode?
Nema čarobnih definicija ni modela. Potrebno je da žena bude, pre svega, ostvarena u porodici jer to je najjača snaga koja motiviše. Obrazovanje, usavršavanje, rad, odgovornost, briga o sebi i drugima, kodeksi profesionalne etike i lobiranje, to su početne predispozicije uz ljubav i posvećenost, ma šta radili. Ako se ne pronađete u preduzetničkim vodama, moj savet je da radite za uspešnu kompaniju sa jakom korporativnom kulturom, korektnom zaradom i proverenom vizijom. Bolje je biti u društvu uspešnih, nego sanjati nerealne snove koji vas čine nezadovoljnim. Komunicirajte sa ljudima od ideja, jer tako ćete i vi biti uspešni. Radujte se uspehu drugih, jer samo uspešni daju šansu i vama.


| Paunpress - početna |Pogledajte drugu poslovnu ženu:

Dr Vesna Marinković Mičić, vlasnica Medicinskog centra VITALIS iz Beograda | Branka Mihailović, vlasnica preduzeća "Sind" iz Male Vranjske kod Šapca | Branislava Gajić, direktorka preduzeća "Infostud 3" iz Subotice | Grozda Savković Malinović, suvlasnica preduzeća "Legat" iz Beograda | Mira Babić, direktorka Preduzeća za proizvodnju farmaceutskih preparata "Zavon" iz Beograda | Olivera Gordić, direktoraka Apoteke "Beograd" | Mr Gordana Pajić, zamenik direktora Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom NLB Nova Penzija, Beograd | Rosica Marković Pejović, direktorka Hotela "Golubački grad" u Golupcu | Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda | Valerija Paloš, direktorka preduzća "SELMA Electronic Corp" iz Subotice | Mr Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša" d.o.o. iz Beograda | Dr Radovanka Predragović Stevanić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Ivanjica" u Ivanjici | Mr Jovanka Stefanović, direktorka preduzeća "Dubai" iz Beograda | Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda | Slađana Šumanac, vlasnica preduzeća "Blue Moon" iz Užica | Mr Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc" iz Beograda | Ksenija Fekete Cvetković, osnivač i suvlasnik preduzeća "AL GROSSO" iz Beograda | Profesor dr Branka Vidić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" iz Novog Sada | Vera Janković, direktorka proizvodnje Konvekcije "Javor" iz Ivanjice | Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada | Slavica Janjušević, osnivač i vlasnik preduzeća "Kirka Corporation d.o.o. Kirka Pharma" iz Beograda | Mr Stanku Čurović, predsednica Upravnog odbora "Mercatora - S" iz Novog Sada | Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o. Beograd | Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice "Bel Medic" iz Beograda | Gordana Lazić Velovan,direktorka Centra za PR Koncerna "Hemofarm" iz Vršca | Vera Simić, direktorka i vlasnica preduzeća I.B.I.S. iz Beograda | Mr Ruživa Đurđević, vlasnica preduzeće INTER - MEHANIKA iz Smedereva | Mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda | Mr Mirjana Laković, zamenik člana Izvršnog odbora Privredne banke Beograd | Ljiljana Kovač, direktorka Rudnika kamena "Alas Rakovac" iz Novog Sada | Dr Ljiljana Isaković direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" iz Sokobanje | Vladanka Celić, vlasnica Modnog ateljea "Sreća" iz Beograda | Slavica Vučković, vlasnica preduzeća ARIMPEX iz Beograda | Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik" iz Beograda | Diana Gligorijević, suvlasnica i direktor marketinga kompanije "TeleGroup" iz Beograda | Nada Momirović, vlasnica Modne kuće "Mona" iz Beograda | Mr Branislava Jakovljević, generalna direktorka AD Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada | Mila Litvinjenko, vlasnica i direktor komapnije "Aura" iz Niša | Mr Gordana Živojinović, vlasnica preduzeća "Ajant plus" iz Šapca | Afrodita Bajić, suvlasnica Modne kuće "AMC-Afrodite mode collection" iz Beograda | Danka Božić Isaković, suvlasnica preduzeća POLYMIT-B iz Šapca | Olja Kamatović, vlasnica preduzeća "Polyagram" iz Kragujevca | Snežana Despotović, vlasnica preduzeća NIVES iz Niša | Dragica Cvetković, vlasnica preduzeća "Kuštrimović product" iz Niša | Dr med. Željana Vučić, vlasnica preduzeća "Košutica" iz Beograda | Branka Radovanović, direktorka i suvlasnica preduzeća "PStech" iz Beograda | Božen Žumbor, vlasnica i direktorka kompanije "Božen cosmetics" iz Beograda | Kaća Lazarević i Aleksandra Kon, suvlasnice Agencije za promet nekretnina "Alka" iz Beograda | Zlata Stepanov, vlasnica preduzeća M-PLAST iz Šapca |