Božen Žumbor, vlasnica i direktorka kompanije "Božen cosmetics" iz Beograda
Uvek treba gledati napred - u budućnostR A D N A     B I O G R A F I J A


Božen Žumbor je poznata po svom neobičnom i nesvakidašnjem životnom i radnom putu. Rođena je u Koprivnici u Hrvatskoj. Tamo je živela sa bakom Katarinom sve do 12. godine, a onda se priključila svojim roditeljima koji su živeli u Holandiji u Roterdamu. Posle gimanzije završila je Višu kozmetičku školu, zaposlila se i počela da radi u svojoj struci. "Posebno me je zanimao tretman lica i tela preparatima na bazi lekovitog bilja. Zbog toga sam počela da proučavam lekovito bilje. Nabavila sam stručnu literaturu i krenula u svoja istraživanja", kaže Božen pričajući o svojim radnim počecima. U Srbiju je prvi put došla 1982. godine kada je u ime sedam hiljada Jugoslovena donela pomoć za sestre ?uljak koje su promrzle u snežnoj mećavi i lečile se na VMA u Beogradu. Od tada sve češće dolazi u Srbiju. Otkriva planione Rtanj i Zlatibor, u njih se zaljubljuje i svaki trenutak svog slobodnog vremena provodi na njima. "Tamo sam otkrila mnoge, do tada meni nepoznate, lekovite biljke i razmišljala kako da njihovu lekovitost primenim u kozmetici", kaže Božen. Nakon lekovitog bilja, jednim drugim životnim udesom, svome kozmetičkom interesovanju je nedugo zatim proidodala alge. Tako je počelo.
Svoje preduzće "Božen cosmetics" Božen Žumbor je osnovala u Beogradu 1991. Vreme za početak nije bilo nimalo povoljno, počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije, inflacija je divljala. No, uprkos svim teškoćama Božen je polako, korak po korak, proširivala asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja u kome danas ima preko 80 različitih proizvoda, otvarala jednu po jednu prodavnicu, stalno je putovala između Beograda i Roterdama. Danas je njena kompanija stasala u jednu od vodećih domaćih i evropskih kompanija u oblasti kozmetike, algeologije i dijetetike.


Vi ste začetnik ideje o upotrebi morskih algi u službi zdravlja i lepote, recite nam kako ste došli u kontakt sa algama, koji Vas je to životni udes odveo u čudesni svet algi i iz temelja promenio Vaš životni i radni put?
- Godina 1987. je za moj život, mogu slobodno reći, bila prelomna. Posle kupanja na plaži u Igalu, taksijem sam krenula prema hotelu gde sam odsela. Na kolima su sva četiri prozora bila otvorena, a moja kosa još mokra. Vozač se nije obazirao na pritužbe zbog promaje. Ujutru kad sam se probudila, lice mi je bilo skroz iskrivljeno. Oko i usta nisam mogla da otvorim. Dijagnoza je glasila: "pareza facijalis"! Savetovano mi je da hitno odem u Beograd, na VMA. Lečila sam se narednih sedam meseci. Imala sam tri teške operacije. Upravo tu, na VMA, određena je moja budućnost. Doktor koji me je operisao profesor ?oka Nikolić je jednog dana rekao: "Živiš u inostranstvu i tamo postoje prodavnice zdrave hrane. Probaj da dođeš do svežih morskih algi. One su čist antioksidans koji će pročistiti tvoj organizam od svih otrova i potpuno ga obnoviti". Zbog upotrebe silnih lekova po povratku u Holandiju imala sam 91 kilogram. Poslušala sam doktorov savet. Dnevno sam jela po pola kilograma algi. Stavljala ih u supu umesto peršuna, od njih pravila salatu, grickala ispred televizora. I ne samo da sam se potpuno oporavila, već za pola godine "skinula" čak 26 kilograma. Profesor Nikolić me nije prepoznao kad sam došla na kontrolu.


Kada, kako i u kojim ukolnostima ste se opredelili da slučajno i neočekivano "poznanstvo" sa algama podignete na profesionalni nivo i uđete u svet algeologije, kozmetike i dijetetike?
- Upravo tada. Kao da je neko poslao poruku: "To je tvoja budućnost". Kako sam već posedovala diplomu kozmetičara, lako sam upisala specijalizaciju algologije. Uporedo sam izučavala i navike i način života Japanaca. Fascinirali su me njihova žilavost i istrajnost. Shvatila sam da su samo zahvaljujući morskim algama preživeli posledice Hirošime. I svoj mladalački izgled, takođe, duguju morskim baštama. Ko putuje, zna da su najskuplje pomade na svetu kozmetike "Kanebo" i "La pri" pravljene baš na bazi algi. Ako su alge pomogle meni, zašto ne bi i drugima. Došla sam na ideju da primenim ono što sam naučila i ljudima ponudim najpre preparat za mršavljenje, a posle možda i za negu lica i tela. Za ostvarivanje ove zamisli morala sam da imam novac. Odmah sam upisala Tajvanski kurs menadžmenta (specifičan po tome što poslovne ljude uči kako da brže od digitrona obave i najkomplikovaniju računsku operaciju specifičnim kuckanjem prstima jedne ruke po nadlanici druge) i krenula sam sa uvozno-izvoznim poslovima. Ubrzo sam u Roterdamu otvorila svoj institut gde sam sa stručnjacima kreirala dijetetski proizvod "Turbo šlank" i krenula sa "E" vitaminom za negu kože lica.


Kako je pređen put od Vašeg prvog proizvoda "Turbo šlanka" do današnjeg proizvodnog asortimana u kome se nalazi preko 80 proizvoda?
- Firmu "Božen cosmetics" otvorila sam u Beogradu 1991. godine. Baš u najgore vreme. Počeo je rat u Jugoslaviji, uvedene su sankcije. Uspela sam da "preživim" i inflatornu 1993. godinu. Polako, korak po korak, proširivali smo asortiman kozmetičkih preparata na bazi algi i lekovitog bilja, otvarali jednu po jednu prodavnicu. Stalno sam putovala između Beograda i Roterdama, ne znajući kome ću se carstvu privoleti, gde ću baciti sidro i reći: "Ovde je moj dom".A onda je došlo bombardovanje Srbije 1999. godine. Tada sam se konačno odlučila i ostala ovde da živim i stvaram. Ono što ovde možeš da doživiš za jedan dan, tamo ne možeš za pola godine. Zato sam prodala imovinu u Roterdamu i sve prenela ovde.


Predstavite nam ukratko aktuelni trenutak Vašeg preduzeća, u velikoj meri ste razvili prodajnu mrežu, Vaši proizvodi su prisutni u više zemalja u okruženju, a značajno je narastao i broj zaposlenih?
- Danas kompanija "Božen cosmetics" ima četrdesetak prodavnica i više od trista zaposlenih. Nekoliko desetina originalnih preparata se proizvode u kooperaciji sa tri fabrike u Holandiji i po jednom u Francuskoj i Danskoj. Sirovina za čudesnu rukavicu za skidanje šminke, koja je već našla mesto u literaturi kao jedan od najboljih novijih srpskih patenata, što je zaštićeno svetskim sertifikatom, nabavlja se direktno iz Japana. "Božen" imperija će uskoro imati SPA program na bazi maline kao prepoznatljiv srpski brend, jer je malina srpski proizvod sa prirodom netaknutih područja. Nameravamo da još više proširimo proizvodnju preparata na bazi šumskog voća i košpica sa ovog područja.


Koje su to vrednosti i postulati koji stoje u temelju Vaše poslovne filozofije i Vašeg menadžerskog pristupa?
- Red, rad i disciplina, posvećenost poslu, svako ko je zaposlen u našoj kompaniji mora da to doživaljava kao svoju vlastitu kuću, jer mi tu radimo i stvramo zajedno. Moraju se poštovati standardi i vrednosti svetskih dostignuća, jer naša namera je da što više izvozimo. Mi nudimo nešto što drugi nemaju i tu je naša šansa, da okrenemo tokove, od uvoza ka izvozu, da postanemo izvozno prepoznatljivi, da stvaramo brend "Božen cosmetics". Uskoro ćemo dovesti nivo poslovanja do serifikata ISO 9002, što govori o tome da se samo tako možemo uključiti u sve žešću utakmicu u svetskim okvirima. Nedavno smo dobili i sertifikat HALAL za kvalitet i način proizvodnje naših preparata. HALAL tržište je jedno od najekspanzivnijih na svetu, sa godišnjim rastom prometa od 12 odsto, a čini ga najmnogoljudnija zajednica od oko 1,7 milijardi ljudi.


Naše društvo Vas poznaje i kao velikog humanistu i donatora, koji su osnovni motivi za ovakvo Vaše angažovanje?
- Ja sam, kao što rekoh na početku, još 1982. godine došla sa velikom humanitarnom pomoći za one dve devojčice koje su stradale u snežnoj mećavi. Dok sam živela u Holandiji stalno smo sakupljali priloge za ugrožene u Jugoslaviji. Bila sam inicijator tih akcija, a kada sam sama počela da više zarađujem uvek sam u vidu imala najugroženije, pre svega decu bez roditeljskog staranja, mala bespomoćna bića. Njima najpre treba pomoći da odrastu i imaju srećno detinjstvo. Mi pomažemo i škole, staračke domove, bolnice, porodice, pojedince. Sponzori smo kulturnih manifestacija, dobrotvornih akcija... Ako me pitate za motive zašto to radim, jednostavan je odgovor: Uvek treba pomoći drugima u nevolji, jer to "neko odozgo" gleda i šalje blagoslov! Sledim samo glas svog srca!


Vi i Vaša kompanija ste dobitnici brojnih nagrada i priznanja?
- Mi smo začetnici ideje o upotrebi morskih algi u službi zdravlja i lepote. Naše znanje smo potvrdili i Međunarodnim sertifikatom ALGEOLOGIJA koji se izdaje u Francuskoj. Prošle godine u Madridu smo dobili Internacionalnu evropsku nagradu za kvalitet proizvoda u kozmetici na bazi algi. Prošle godine u Rimu smo dobili Patinastu nagradu sa dijamantom za kvalitet i plasman proizvoda Algo program - "Turbo šlank", čaj od algi, algo začin i algo ampule. I za SPA i wellness proizvode na bazi maline koje uvodimo stižu međunarodna priznanja iz Pariza, Ženeve i Berlina. Osvajači smo mnogobrojnih zlatnih medalja na Međunarodnim sajmovima kozmetike. Mogu pomenuti da smo na poslednjem Novosadskom Sajmu Eko svet osvojili Veliki pehar za visoki kvalitet i 17 medalja za kvalitet proizvoda. Sad u maju sam, što je meni veoma drago, dobila Godišnju nagrada Privredne komore Beograda, "Plaketu za lični doprinos i unapređenje privrednog ambijenta". Za humanitarni rad sam dobila priznanje "Donator godine", tj. za sve ono što je Kompanija "Božen cosmetics" uradila za dobrobit dece bez roditeljskog staranja, za bolnice, škole i manifestacije od opšteg društvenog značaja.


Zanimljivo bi bilo da nam kao veliki poznavalac algi nešto više kažete o njima?
- Alge su u prirodi široko rasprostranjena i značajna grupa organizama. Naziv alga potiče od latinske reči "algae", što u bukvalnom prevodu znači morska trava. U biološkom smislu pod ovim nazivom podrazumeva se više razdela nižih biljaka koje u svojim ćelijama imaju hlorofil i koje su tipični stanovnici vodenih biotopa, poput mora i okeana, ali i jezera, reka, bara i močvara, lokvi, pa i tako neobičnih mesta kao što su konzerve ispunjene kišnicom. Tokom evolucije prilagodile su se i životu izvan vode. Upotreba algi u biotehnološkim istraživanjima i u biotehnološkim granama industrije je vrlo značajna. Koriste se kao bioreaktori u produkciji hrane, hemijskih supstanci i goriva. Zanimljiva je upotreba algi kao đubriva. Verovatno najpoznatija supstanca koja se dobija iz algi je agar - agar koji ima veliku primenu u medicini i biologiji, ali i u farmaceutskoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji. U mnogim zemljama poput Škotske, Irske, Francuske, Indonezije, Filipina, alge se koriste u ishrani. Kao specifična nacionalna jela se nalaze u kuhinjama Kine i Japana. Alge imaju široku primenu i u kozmetici. One rehidriraju kožu, toniziraju je, sprečavaju prerano starenje i deluju na prevenciju raka kože izazvanog sunčevim zračenjem.


U čemu je ključ uspeha u poslu i u životu uopšte po Vašem mišljenju, koji je Vaš životni i radni moto koga se pridržavate?
- Moj životni moto je: "To je bilo juče", gledam samo u budućnost i ono što me očekuje, pratim svoje unutrašnje signale koji mi šalju jasne poruke šta i kako treba da radim, ne zavidim nikome na uspehu, a pomažem onima kojima je pomoć neophodna. Svoj prepoznatljivi poslovni imidž izgradili smo pre svega kroz visok kvalitet poslovanja i visokoedukovan menadžment iz različitih oblasti. Naš uspeh eksperti menadžmenta objašnjavaju pravilnim izborom proizvoda, profilisanom poslovnom filozofijom, izgrađenom korporativnom kulturom. Moj još jedan moto je: "Uradi najbolje, rizikuj, dodirni nedodirljivo, uzmi iz prirode sve što ćes joj vratiti kao zdrava, negovana i zadovoljna osoba na ličnom i poslovnom planu.


| Paunpress - početna |Pogledajte drugu poslovnu ženu:

Dr Vesna Marinković Mičić, vlasnica Medicinskog centra VITALIS iz Beograda | Branka Mihailović, vlasnica preduzeća "Sind" iz Male Vranjske kod Šapca | Branislava Gajić, direktorka preduzeća "Infostud 3" iz Subotice | Grozda Savković Malinović, suvlasnica preduzeća "Legat" iz Beograda | Mira Babić, direktorka Preduzeća za proizvodnju farmaceutskih preparata "Zavon" iz Beograda | Olivera Gordić, direktoraka Apoteke "Beograd" | Mr Gordana Pajić, zamenik direktora Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom NLB Nova Penzija, Beograd | Rosica Marković Pejović, direktorka Hotela "Golubački grad" u Golupcu | Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda | Valerija Paloš, direktorka preduzća "SELMA Electronic Corp" iz Subotice | Mr Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša" d.o.o. iz Beograda | Dr Radovanka Predragović Stevanić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Ivanjica" u Ivanjici | Mr Jovanka Stefanović, direktorka preduzeća "Dubai" iz Beograda | Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda | Slađana Šumanac, vlasnica preduzeća "Blue Moon" iz Užica | Mr Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc" iz Beograda | Ksenija Fekete Cvetković, osnivač i suvlasnik preduzeća "AL GROSSO" iz Beograda | Profesor dr Branka Vidić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" iz Novog Sada | Vera Janković, direktorka proizvodnje Konvekcije "Javor" iz Ivanjice | Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada | Slavica Janjušević, osnivač i vlasnik preduzeća "Kirka Corporation d.o.o. Kirka Pharma" iz Beograda | Mr Stanku Čurović, predsednica Upravnog odbora "Mercatora - S" iz Novog Sada | Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o. Beograd | Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice "Bel Medic" iz Beograda | Gordana Lazić Velovan,direktorka Centra za PR Koncerna "Hemofarm" iz Vršca | Vera Simić, direktorka i vlasnica preduzeća I.B.I.S. iz Beograda | Mr Ruživa Đurđević, vlasnica preduzeće INTER - MEHANIKA iz Smedereva | Mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda | Mr Mirjana Laković, zamenik člana Izvršnog odbora Privredne banke Beograd | Ljiljana Kovač, direktorka Rudnika kamena "Alas Rakovac" iz Novog Sada | Dr Ljiljana Isaković direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" iz Sokobanje | Vladanka Celić, vlasnica Modnog ateljea "Sreća" iz Beograda | Slavica Vučković, vlasnica preduzeća ARIMPEX iz Beograda | Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik" iz Beograda | Diana Gligorijević, suvlasnica i direktor marketinga kompanije "TeleGroup" iz Beograda | Nada Momirović, vlasnica Modne kuće "Mona" iz Beograda | Mr Branislava Jakovljević, generalna direktorka AD Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada | Mila Litvinjenko, vlasnica i direktor komapnije "Aura" iz Niša | Mr Gordana Živojinović, vlasnica preduzeća "Ajant plus" iz Šapca | Afrodita Bajić, suvlasnica Modne kuće "AMC-Afrodite mode collection" iz Beograda | Danka Božić Isaković, suvlasnica preduzeća POLYMIT-B iz Šapca | Olja Kamatović, vlasnica preduzeća "Polyagram" iz Kragujevca | Snežana Despotović, vlasnica preduzeća NIVES iz Niša | Dragica Cvetković, vlasnica preduzeća "Kuštrimović product" iz Niša | Dr med. Željana Vučić, vlasnica preduzeća "Košutica" iz Beograda | Branka Radovanović, direktorka i suvlasnica preduzeća "PStech" iz Beograda | Milica Irkić, vlasnica preduzeća "Irkom" iz Kosjerića | Kaća Lazarević i Aleksandra Kon, suvlasnice Agencije za promet nekretnina "Alka" iz Beograda | Zlata Stepanov, vlasnica preduzeća M-PLAST iz Šapca |