Mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda
Skalpel u službi lepoteR A D N A     B I O G R A F I J A


Violeta Skorobać je rođena u Beogradu. Medicinski fakultet u Beogradu je završila 1994. godine. Magistrirala je na rekonstrukciji ekstenzornih tetiva šake. Specijalizaciju plastične i rekonstruktivne hirurgije završila je 2000. godine. Od 1995. godine je zaposlena na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", a potom stručno usavršavanje i praksu nastavila na mnogobrojnim svetski priznatim klinikama, u Grčkoj, Rusiji, Italiji, Americi, Brazilu. Učesnik je mnogobrojnih evropskih i svetskih kongresa. Dobitnik je Nagrade za najbolje rezultate u oblasti ultrazvučne liposkulpture u 2003. godine u Los Anđelesu. Voli svoj posao i trudi se da sruši predrasude o estetskoj hirurgiji i uvede je u svakodnevne tokove i približi "običnim" ljudima. Teži da estetska hirurgija bude bezbedna, bezbolna i sa što kraćim postoperativnim tokom.
Lepota uvek pomaže ukoliko iza toga stoji znanje i autoritet. Tada imate potpuno zadovoljstvo u razgovoru "i sliku i ton". Naravno da je bilo izuzetno teško, posebno što sam tada kao najmlađi magistar i specijalista otvorila svoju privatnu praksu DIONA i umešala se u "muški monopol" kao prva žena hirurug. Ali prethodni boravak i rad u inostranstvu i Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", pomogli su mi da to prevaziđem i nametnem se kao autoritet i sposoban hirurg, kaže mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda, pričajući o počecima svoje privatne prakse u oblasti estetske hirurgije.


Dugo je bilo gotovo nezamislivo da se žena bavi hirurgijom. Kakav je odnos kolega prema vama i kada su vas prihvatili?
- Nije to samo slučaj kod nas, tako je i u svetu. Monopol u hirurgiji definitivno drže muškarci i samo izuzetno uporne i snažne žene, sa svojim autoritetom i dobrim rezultatima mogu da pariraju i da opstanu. Mislim da zvanično nikada neće doći do toga da vas muškarci javno priznaju, dovoljno je što nemaju primedbi!


Kako se nosite sa predrasudom da se uspešan hirurg postaje tokom dugog niza godina?
- Sede vlasi ne garantuju istančan ukus, pa čak ni medicinsko znanje. Za razliku od ostalih grana hirurgije, u kojima morate da vladate operativnim tehnikama, u plastičnoj hirurgiji morate da nepogrešimo kombinujete hirurške tehnike, a sve to u službi umetnosti, lepote i prirodnosti. Ne smete robovati konzervativnosti, već stalno istraživati i nalaziti sve bolje i bolje tehnike i materijale, koji moraju da budu provereni i potpuno sigurni. Zbog toga stalno morate da učite, da se usavršavate, dopunjujete svoja znanja i tehnike, jer ništa nije stalno, medicina se svakim danom menja, dolazi do novih saznanja . . .


Šta Vas je motivisalo da otvorite sopstvenu praksu i otisnete se u vode privatnog biznisa?
- Odluku sam donela u trenutku kad sam se uverila da radeći u državnoj bolnici neću moći da razvijam sopstvenu kreativnost i individualnost. Takođe i zato što je odnos prema pacijentu zavisio od "kućnog reda" ustanove, a ne od etičkih kodeksa i ljudskosti. Drugo, posao kojim se bavim je pre opredeljenje, ljubav i strast prema profesiji hirurga, a ponajmanje biznis. Izuzetnu ozbiljnost i ogromnu odgovornost morate da imate pri vođenju same bolnice, a sve polazi od vas. Vi morate da date zaposlenima primer, rada, reda i discipline.


A zašto je baš odluka pala za plastičnu hirurgiju?
- Kao vredan knjiški moljac naučnog tipa, a istrovremeno i umetnička duša, izabrala sam jedinu mogućnost na egzaktnom Medicinskom fekultetu - oblast plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Pa sam naziv je inspirativan za jednu ženu, zar ne!


Kako Vi kao žena i lekar, posmatrate žensku lepotu?
- Žena ima individualnu lepotu, za razliku od muške koja je vrlo decidirana i klasifikovana. Sklad lica (antropološke mere lica) i duha jedne žene je jako bitan. Zato vodim puno računa o prvom razgovoru, jer tu sklapam id sa egom i fizičkim izgledom. Žena nakon estetske hirurgije, bila ona u obliku intrevencije ili operacije, mora da blista.


O čemu najviše vodite računa u vašem radu?
- Moja filozofija je sačuvati prirodnost, a ne ono što hirurg zna da radi. Pregled je najvažniji i na njemu upoznate pacijenta psihički, emotivno i fizički. Nakon dobrog razgovora rezultati moraju da budu savršeni, drugi rezultat vašeg rada ne sme da postoji, inače niste dobri u svom poslu. Svaka operacija ili intervencija je izuzetno kompleksna i zahtevna, jer pacijent rešava svoje probleme koji su vidljivi za okolinu. Samim tim, lepota toga mora da bude maksimalna jer je "porota" najbrojnija. Moj stav prema lepoti je univerzalan, pratim trendove u estetskoj hirurgiji, ali ne slepo, mora da bude sve u službi prirodnosti. Lepota je u jednostavnosti, zbog toga je i naš moto "Jednostavno lepši".


Da li lakše sarađujete sa ženama ili sa muškarcima?
- Zavisi da li su ti pacijenti ili kolege. Pacijenti muškaraci ili žene, potpuno je isto, ukoliko imate smisla za jednu i drugu lepotu. Muškarci su jednostavniji i njihove želje su svedene i jasne, ženu morate zadovoljiti i u mentalnim i estetskim zahtevima. Jednostavno, morate da ih osećate!


Da li Vam žene više veruju zato što ste žena?
- Često umem da kažem da svaki hirurg ima svog pacijenta. Sigurno žena ženi pre može pomoći i razumeti je šta želi i kako će se sa svojom promenom osećati i živeti. Svakako mi je lakše da uspostavim potpuno poverenje i razumem njihove probleme. Smatram da uspešni estetski zahvat nije samo dobro vladanje hirurškim tehnikama. To je spoj želje da uvek učinite više i bolje u poslu koji ste izabrali, psihičke stabilnosti, umetničke veštine i razumevanja lepote. Visoka lekarska etika i savesnost, ozbiljnost lekara, koji mora da sveobuhvatno vlada medicinom, sve je to neophodno za uspešnu privatnu praksu.


Koje obaveze su Vam najteže u vešem poslu, s obzirom na to da ste i hirurg i direktor bolnice?
- To su sigurno mnogobrojne administrativne obaveze. Pošto sam perfekcionista, sve mora da je u najboljem redu, to je u našem sistemu često iscrpljujuće. Administracija postoji radi pravila koja bi se poštovala, ali ne da sama sebi budu svrha.


Kako biste ocenili nivo kvaliteta u praksi kada je u pitanju estetska hirurgija u Srbiji?
- Imam visoko mišljenje o estetskoj hirurgiji u Srbiji. Hirurzi se stalno usavršavaju, putuju i donose nove tehnike i materijale. Privatna praksa u Srbiji uložila je veliki kapital da osavremeni i osposobi bolničke kapacitete na nivou evropskih. Kada bi svi rezultati u našem društvu bili kao rezultati koje postiže estetska hirurgija, ogromne energije, usavršavanja, rada, odgovornosti i svega što se u nju ulaže, slika Srbije bi bila sasvim drugačija. Treba uvek poći od sebe, čime ti možeš da doprineseš i šta da izmeniš kod sebe, da bi nabolje izmenio sliku svoje zemlje. Kao roditelja i poslovnu ženu, to je moto koji me inspiriše i pokreće.


| Paunpress - početna |Pogledajte drugu poslovnu ženu:

Dr Vesna Marinković Mičić, vlasnica Medicinskog centra VITALIS iz Beograda | Branka Mihailović, vlasnica preduzeća "Sind" iz Male Vranjske kod Šapca | Branislava Gajić, direktorka preduzeća "Infostud 3" iz Subotice | Grozda Savković Malinović, suvlasnica preduzeća "Legat" iz Beograda | Mira Babić, direktorka Preduzeća za proizvodnju farmaceutskih preparata "Zavon" iz Beograda | Olivera Gordić, direktoraka Apoteke "Beograd" | Mr Gordana Pajić, zamenik direktora Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom NLB Nova Penzija, Beograd | Rosica Marković Pejović, direktorka Hotela "Golubački grad" u Golupcu | Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda | Valerija Paloš, direktorka preduzća "SELMA Electronic Corp" iz Subotice | Mr Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša" d.o.o. iz Beograda | Dr Radovanka Predragović Stevanić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Ivanjica" u Ivanjici | Mr Jovanka Stefanović, direktorka preduzeća "Dubai" iz Beograda | Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda | Slađana Šumanac, vlasnica preduzeća "Blue Moon" iz Užica | Mr Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc" iz Beograda | Ksenija Fekete Cvetković, osnivač i suvlasnik preduzeća "AL GROSSO" iz Beograda | Profesor dr Branka Vidić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" iz Novog Sada | Vera Janković, direktorka proizvodnje Konvekcije "Javor" iz Ivanjice | Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada | Slavica Janjušević, osnivač i vlasnik preduzeća "Kirka Corporation d.o.o. Kirka Pharma" iz Beograda | Mr Stanku Čurović, predsednica Upravnog odbora "Mercatora - S" iz Novog Sada | Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o. Beograd | Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice "Bel Medic" iz Beograda | Gordana Lazić Velovan,direktorka Centra za PR Koncerna "Hemofarm" iz Vršca | Vera Simić, direktorka i vlasnica preduzeća I.B.I.S. iz Beograda | Mr Ruživa Đurđević, vlasnica preduzeće INTER - MEHANIKA iz Smedereva | Mr Mirjana Laković, zamenik člana Izvršnog odbora Privredne banke Beograd | Ljiljana Kovač, direktorka Rudnika kamena "Alas Rakovac" iz Novog Sada | Dr Ljiljana Isaković direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" iz Sokobanje | Vladanka Celić, vlasnica Modnog ateljea "Sreća" iz Beograda | Slavica Vučković, vlasnica preduzeća ARIMPEX iz Beograda | Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik" iz Beograda | Diana Gligorijević, suvlasnica i direktor marketinga kompanije "TeleGroup" iz Beograda | Nada Momirović, vlasnica Modne kuće "Mona" iz Beograda | Mr Branislava Jakovljević, generalna direktorka AD Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada | Mila Litvinjenko, vlasnica i direktor komapnije "Aura" iz Niša | Mr Gordana Živojinović, vlasnica preduzeća "Ajant plus" iz Šapca | Afrodita Bajić, suvlasnica Modne kuće "AMC-Afrodite mode collection" iz Beograda | Danka Božić Isaković, suvlasnica preduzeća POLYMIT-B iz Šapca | Olja Kamatović, vlasnica preduzeća "Polyagram" iz Kragujevca | Snežana Despotović, vlasnica preduzeća NIVES iz Niša | Dragica Cvetković, vlasnica preduzeća "Kuštrimović product" iz Niša | Dr med. Željana Vučić, vlasnica preduzeća "Košutica" iz Beograda | Branka Radovanović, direktorka i suvlasnica preduzeća "PStech" iz Beograda | Božen Žumbor, vlasnica i direktorka kompanije "Božen cosmetics" iz Beograda | Milica Irkić, vlasnica preduzeća "Irkom" iz Kosjerića | Kaća Lazarević i Aleksandra Kon, suvlasnice Agencije za promet nekretnina "Alka" iz Beograda | Zlata Stepanov, vlasnica preduzeća M-PLAST iz Šapca |