Mr Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc" iz Beograda
Nužno je graditi dobre odnose sa zaposlenimaR A D N A     B I O G R A F I J A


Ružica Perić je rođena 1972. godine u Tuzli, gde je završila osnovnu školu. Srednju školu je završila u Šapcu, a Učiteljski fakultet u Beogradu, gde stiče prva radna iskustvo radeći sa decom u zvanju profesora razredne nastave. Početkom ovog veka odlučuje da se posveti privatnom biznisu i osniva privatno preduzeće za trgovinu na veliko i malo voćem i povrćem. Kaže da preduzeće u svom prodajnom asortimanu ima veći deo onoga što raste pod i nad zemljom od voća i povrća, ne samo u našoj zemlji nego i u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji, Španiji... Uz rad i praktična iskustva, svoja znanja dopunjava i neprekidnim učenjem. Magistrirala je u oblasti upravljanja razvojem, a trenutno radi doktorsku disertaciju na temu "Zadovoljstvo zapooslenih". Autor je više naučnih i stručnih radova koji su objavljeni kod nas i učesnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih konferencija o kvalitetu.
Preduzeće "Ružica Comerc" iz Beograda je relativno mlado preduzeće. Osnovna delatnost mu je trgovina na veliko povrćem i voćem. Na početku poslovanja bavili se prodajom samo voća domaće proizvodnje, da bi vremenom prodajni asortiman bio uvećan domaćim povrćem, a zatim uvoznim voćem i povrćem, zavisno od potražnje kupaca.
- Početak rada je bio težak, kako zna da bude težak svaki početak, ali sa dobrom motivacijom, dobrim radom, obrazovanjem i shvatanjem mesta i uloge potrošača i dobavljača, uspeli smo da se izborimo za svoju tržišnu poziciju. Naravno, na početku nismo imali veliki kapital koji bi nam obezbedio lakši početak, ali njegov nedostatak su nadomestili zaposleni koji su sa svojim znanjima i sposobnostima uspeli da obezbede dobar temelj uspešnog poslovanja. Možda je malo neprimereno, ali ovom prilikom želim da se zahvalim svim svojim zaposlenima, odnosno saradnicima koji su i dalje spremni i voljni da obavljaju svoje poslove, čime se ostvaruju ciljevi organizacije a nadam se i njihovi lični i profesionalni ciljevi. Ono čemu svi u organizaciji težimo jeste satisfakcija potrošača, jer samo nam ona obezbeđuje dugoročnu poslovnu perspektivu. Takođe, ne bih da ne pomenem i dobar odnos sa dobavljačima, pošto mi zajedno stvaramo vrednost za potrošača, razmenjujući znanja i iskustva, kaže magistar Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc".


Pre nego što još nešto više kažete o poslovanju Vašeg preduzeća, bilo bi zanimljivo da nam kažete kako ste odlučili da se bavite privatnim biznisom s obzirom na to da ste učiteljica po zanimanju?
- Moje formalno obrazovanje nije teklo u smeru pripreme za samostalni biznis, odnosno nisam završila neki tome srodan fakultet kao što je, recimo, menadžment, ekonomija ili nešto tome slično, već sam završila Učiteljski fakultet i stekla zvanje profesora razredne nastave. Međutim, to ne znači da znanja koja sam stekla na fakultetu ne primenjujem u sadašnjem radu. Moj slučaj može takođe da posluži kao dobar primer da možete, bez obzira na formalno obrazovanje koje ste stekli, uz potrebnu hrabrost, samopouzdanje i viziju da se otisnete u vode samostalnog biznisa. Pošto smo svi upoznati sa time da je u našoj zemlji stopa nataliteta mala, da je mali broj dece koja upisuju prvi razred, posle nekoliko godina provedenih u školi našla sam se u situaciji da se u školu ne upisuje dovoljan broj "prvaka", da postoji mogućnost da ostanem bez posla, pa sam odlučila da dam otkaz, nastavim postdiplomske studije i iskoristim povoljnu priliku da se upoznam sa sadašnjim poslom. Znanje koje mi je nedostajalo a koje je neophodno da bi se uspešno upravljalo organizacijom, stekla sam donekle samim iskustvom ali i završenim magistarskim studijima.


Kakva je bila poslovna 2008. godina i šta očekujete od ove poslovne godine, svi pričaju o krizi, kako se ona odražava na vaše poslovanje?
- Zadovoljni smo proteklim periodom, što ne znači da ćemo se zadovoljiti postignutim i nećemo raditi na unapređenju poslovanja. S obzirom da je reč o ekonomskoj krizi koja naravno ne zaobilazi ni našu zemlju, smatram da će naredni period možda biti teži za obavljanje naše delatnosti jer je novca sve manje kod potrošača. Naše preduzeće se bavi trgovinom voća i povrća na veliko, odnosno artiklima koji su neophodni za svako domaćinstvo pa se nadamo da se kriza neće u velikoj meri odraziti na naše poslovanje. U prošloj godini najveća poslovna smetnja, sa tendencijom da se prenese i u ovu godinu, bila nam je naplata potraživanja.


Šta kažu namere i planovi daljeg razvoja poslovanja Vašeg preduzeća?
- Preduzeće ako želi da opstane na sve konkurentnijem tržištu mora stalno da radi na svom razvoju, jer samo na taj način može da se izbori za što bolju konkurentsku poziciju na tržištu. Bez obzira na trenutnu situaciju, ekonomsku krizu, preduzeće planira da se razvija jer sama stagnacija vodi ka neuspešnom poslovanju. Ono čega se mi pridržavamo jeste da zaposleni i kupci, a naravno i dobavljači, budu zadovoljni saradnjom sa nama jer samo na taj način možemo obezbediti uspešno funkcionisanje organizacije. Tako da i ove godine planiramo da unapređujemo odnose sa zaposlenima, kupcima i dobavljačima, a samim tim i sebi obezbedimo uspešno poslovanje.


Šta smatrate neophodnim za uspešno funkcionisanje preduzeća u savremenim uslovima poslovanja?
- Da bi preduzeće opstalo, razvijalo se i raslo u današnjim uslovima poslovanja, po mom mišljenju, najvažnije je uspostaviti dobru saradnju sa zaposlenima. Ovo je posebno važno za preduzeća koja se bave uslugama jer su zaposleni u direktnom kontaktu sa potrošačem, zajedno učestvuju u proizvodnji usluge. Od interakcija zaposlenih i potrošača zavisi i uspeh preduzeća, a samo zadovoljni zaposleni mogu da izazovu zadovoljstvo potrošača čime se povećava njihova lojalnost preduzeću. Za svako preduzeće neophodni su lojalni potrošači koji će se u njega vraćati, ali i istovremeno predstavljati "šetajuću" reklamu, pohvalno pričajući drugima o preduzeću. Što se tiče našeg preduzeća, trudimo se da zaposleni najpre poseduju neophodna znanja, sposobnosti i veštine za uspešno obavljanje svojih zadataka, da budu visoko motivisani, kao i da je uspostavljena dvosmerna komunikacija, odnosno da u svakom trenutku dobijam i pružam potrebne informacije. Zaposleni u preduzeću dobijaju i prihvataju ovlašćenja i odgovornosti i veoma sam zadovoljna razvojem njihove samokontrole.


Da se malo osvrnemo na položaj žena u poslovnom miljeu, šta kaže Vaše radno i poslovno iskustvo, kako vidite položaj žena u biznisu - koje su njihove mane a koje prednosti u odnosu na muškarce?
- Što se tiče učešća žena u poslovnom svetu, na rukovodećim pozicijama, ono je mnogo veće danas nego što je bilo u patrijarhalnom društvu gde su žene bile zadužene za rad u kući i vaspitavanje dece, dok su muškarci radili i donosili primanja kući. Danas su žene u povoljnijoj poziciji samim tim što su postale sigurnije u sebe, shvativši da poslovni svet nije rezervisan samo za muškarce. Da bi ovo dokazale, pružaju veće mogućnosti i postižu bolje rezultate nego sami muškarci. O uspešnosti žena u poslovnom svetu može da posluži i podatak da se u četiri od pet preduzeća, koja uspešno uvećavaju novac investitorima, na rukovodećim položajima nalaze žene. Za razliku od perioda posle Drugog svetskog rata, kada su žene prihvatale muški stil vođenja jer su ženske karakteristike godinama smatrane neprikladnim za vođstvo, danas žene razvijaju sebi svojstveno ponašanje i veštine.Te nama svojstvene karakteristike danas predstavljaju našu prednost u odnosu na muškarce. Od njih bih izdvojila blaži stil vođenja, veća otvorenost za saradnju, podsticanje participacije, poverenje, pravednost


U čemu je ključ uspeha u poslu i životu po Vašem mišljenju, koji je Vaš životni moto koga se pridržavate?
- S obzirom da živimo u društvu u kome su promene tako česte i brze, gde je potrebno odnosno neophodno pronaći odgovarajuće odgovore na izazove, veoma je teško definisati ključ uspeha. Ono što bih lično izdvojila je da svako treba da bude najpre iskren i pošten prema sebi, a onda naravno i prema drugima, bilo da je reč o porodici, poslovnim partnerima i saradnicima. Čovek treba da upozna svoje snage i slabosti, da poboljšava svoju snagu, da se trudi da eliminiše i umanji svoje slabosti, jer samo na taj način može da ostvari svoje želje i ciljeve. Poznavajući sebe lakše je uspostaviti saradnju, omogućiti podršku, kao i razvijati prijateljstvo, kako u ličnom tako i u poslovnom životu. Znači moj moto bi glasio: SARADNJA, PODRŠKA, PRIJATELJSTVO.


| Paunpress - početna |Pogledajte drugu poslovnu ženu:

Dr Vesna Marinković Mičić, vlasnica Medicinskog centra VITALIS iz Beograda | Branka Mihailović, vlasnica preduzeća "Sind" iz Male Vranjske kod Šapca | Branislava Gajić, direktorka preduzeća "Infostud 3" iz Subotice | Grozda Savković Malinović, suvlasnica preduzeća "Legat" iz Beograda | Mira Babić, direktorka Preduzeća za proizvodnju farmaceutskih preparata "Zavon" iz Beograda | Olivera Gordić, direktoraka Apoteke "Beograd" | Mr Gordana Pajić, zamenik direktora Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom NLB Nova Penzija, Beograd | Rosica Marković Pejović, direktorka Hotela "Golubački grad" u Golupcu | Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda | Valerija Paloš, direktorka preduzća "SELMA Electronic Corp" iz Subotice | Mr Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša" d.o.o. iz Beograda | Dr Radovanka Predragović Stevanić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Ivanjica" u Ivanjici | Mr Jovanka Stefanović, direktorka preduzeća "Dubai" iz Beograda | Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda | Slađana Šumanac, vlasnica preduzeća "Blue Moon" iz Užica | Ksenija Fekete Cvetković, osnivač i suvlasnik preduzeća "AL GROSSO" iz Beograda | Profesor dr Branka Vidić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" iz Novog Sada | Vera Janković, direktorka proizvodnje Konvekcije "Javor" iz Ivanjice | Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada | Slavica Janjušević, osnivač i vlasnik preduzeća "Kirka Corporation d.o.o. Kirka Pharma" iz Beograda | Mr Stanku Čurović, predsednica Upravnog odbora "Mercatora - S" iz Novog Sada | Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o. Beograd | Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice "Bel Medic" iz Beograda | Gordana Lazić Velovan,direktorka Centra za PR Koncerna "Hemofarm" iz Vršca | Vera Simić, direktorka i vlasnica preduzeća I.B.I.S. iz Beograda | Mr Ruživa Đurđević, vlasnica preduzeće INTER - MEHANIKA iz Smedereva | Mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda | Mr Mirjana Laković, zamenik člana Izvršnog odbora Privredne banke Beograd | Ljiljana Kovač, direktorka Rudnika kamena "Alas Rakovac" iz Novog Sada | Dr Ljiljana Isaković direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" iz Sokobanje | Vladanka Celić, vlasnica Modnog ateljea "Sreća" iz Beograda | Slavica Vučković, vlasnica preduzeća ARIMPEX iz Beograda | Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik" iz Beograda | Diana Gligorijević, suvlasnica i direktor marketinga kompanije "TeleGroup" iz Beograda | Nada Momirović, vlasnica Modne kuće "Mona" iz Beograda | Mr Branislava Jakovljević, generalna direktorka AD Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada | Mila Litvinjenko, vlasnica i direktor komapnije "Aura" iz Niša | Mr Gordana Živojinović, vlasnica preduzeća "Ajant plus" iz Šapca | Afrodita Bajić, suvlasnica Modne kuće "AMC-Afrodite mode collection" iz Beograda | Danka Božić Isaković, suvlasnica preduzeća POLYMIT-B iz Šapca | Olja Kamatović, vlasnica preduzeća "Polyagram" iz Kragujevca | Snežana Despotović, vlasnica preduzeća NIVES iz Niša | Dragica Cvetković, vlasnica preduzeća "Kuštrimović product" iz Niša | Dr med. Željana Vučić, vlasnica preduzeća "Košutica" iz Beograda | Branka Radovanović, direktorka i suvlasnica preduzeća "PStech" iz Beograda | Božen Žumbor, vlasnica i direktorka kompanije "Božen cosmetics" iz Beograda | Milica Irkić, vlasnica preduzeća "Irkom" iz Kosjerića | Kaća Lazarević i Aleksandra Kon, suvlasnice Agencije za promet nekretnina "Alka" iz Beograda | Zlata Stepanov, vlasnica preduzeća M-PLAST iz Šapca |