Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda
Primarni cilj - trajatiR A D N A     B I O G R A F I J A


Ljiljana Karanović je svoju prvu firmu osnovala 1988. godine, a 1992. godine pokreće trgovinu uvoznih modnih tkanina. Ljiljana kaže da je ovim poslovnim potezom spojila lepo (tkanine) i korisno (biznis). "Vredno sam radila i tkanine birala s ljubavlju i, naravno, rezultati takvog spoja su se brzo pokazali. Naši klijenti su postali gotovo svi vodeći brendovi, što nam je i bio cilj", kaže Ljiljana.
Preduzeće "Karan Co." iz Beograda osnovano je 1992. godine , registrovano za promet robe na malo i veliko i obavljanje spoljnotrgovinskog prometa, pre svega za uvoz modnih tkanina. Preduzeće se brzo pozicioniralo na tržištu i postalo poznato po uvozu kvalitetnih italijanskih modnih tkanina. Pored veleprodaje i maloprodaje, preduzeće "Karan Co." je ostvarilo saradnju i sa renomiranim pozorištima i filmskim kućama, obezbeđujući im tkaninu za raznovrsne pozorišne i filmske projekte, a takođe je postalo stalan i nezaobilazan partner za sva modna događanja, pa i sajamska događanja u čitavom regionu.
- Uvek smo se trudili da naša ponuda bude različita, drugačija ,kvalitetnija i bogatija od one koja je dugo karakterisala ovaj prostor i ovo tržište. Sa takvom poslovnom filozofijom i sa takvim poslovnim opredeljenjem, uz veliki rad i napor čitavog tima, vrlo brzo smo se pozicionirali na tržištu i stekli ime koje sada branimo još većom i još boljom ponudom, kaže Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda.


Predstavite nam ukratko vaše preduzeće danas, šta čini okosnicu njegove poslovne aktivnosti danas?
- Preduzeće "Karan Co." se danas bavi modnim tkaninama i razvija hotelsko-restoranski program u oblasti tekstila. Hotelima i restoranima nudimo kompletan tekstilni program i servis prema savremenim svetskim trendovima, što podrazumeva prodaju, iznajmljivanje i pranje. Danas modna tkanina nije ekskluzivno vezana samo za modne piste. Naprotiv, ona preko njih ulazi u sve životne prostore, pa je danas nezamislivo da hoteli, restorani, kafići budu uniformisani. Hoću da kažem da savremeni čovek danas traži različitost i lepotu. A mi mu to omogućavamo. To uviđaju i naši partneri koji sve češće svoje prostore, uz svoje dizajnere, uređuju baš našim tkaninama, koristeći se našim uslugama. Naš profesionalni Centar za pranje vrhunski je opremljen u svim potrebnim segmentima za pružanje kvalitetne usluge.
- Tkaninom snabdevamo proizvođače tekstila iz Srbije, Crne Gore i BiH. Primera radi, od naših materijala su izrađeni kostimi za film "Čarlston za Ognjenku", "Turneja" i sijaset drugih filmova i predstava. Dakle, ako možemo tkaninama da rekonstruišemo istorijsku epohu, možemo i da je pravimo. Pri tome mislim na prostore futurističkog stila. Tako je spektar naših kupaca izuzetno širok, i mislim da bi vam bilo potrebno poprilično prostora ako bih ih nabrajala.


Odakle uvozite materijale i ko su vaši glavni snabdevači?
- Osnovno opredeljenje u našem poslovanju je kvalitet. Zato smo se opredelili za uvoz tkanina iz Italije. Naši glavni snabdevači su tri velike fabrike iz Italije sa kojima sarađujemo od 1992. godine. Ove fabrike rade za poznate brendove kao što su "Versace", "Max Mara", "Armani" . . . Zahvaljujući dugoročnoj saradnji uspevamo da dobijemo i korektne cene, pa je to pored kvaliteta drugi afirmativni atribut u našem poslovanju. - Odnedavno smo uvozni asortiman proširili i sa materijalima iz Indije. Indija je poznata po proizvodnji svile visokog kvaliteta, ona se još uvek dorađuje ručno, autentično oslikava, veze i perla. To je stvarno fascinantno. Iz Kine uvozimo materijale u sirovoj fazi. Oni se potom u Italiji dorađuju po italijanskom dizajnu, zatim boje i štampaju. Ovakav poslovni pristup nam se isplatio, jer je kvalitet uvek na ceni. Najveći problem je održati ga, a mi to uspevamo.


Kada govorimo o modnim tkaninama, da li vi nudite tkanine po vašem izboru ili samo reagujete na tražnju?
- Odlazim na sajmove u Pariz i Milano jer uvek moram da budem na izvoru informacija. Tu se predstavljaju tkanine za svaku narednu sezonu. Tako "Karan Co." kreira ponudu. Našim modnim kućama predlažem tkaninu i boje za koje smatram ili sam se uverila da će biti aktuelne naredne sezone. Mi u izvesnoj meri utičemo na ono što na tržište izlazi kao gotov proizvod.
- Svaki naš kupac se razlikuje u svojoj proizvodnoj orijentaciji i o tome se uvek misli unapred. Takođe morate znati, imati sluh, tako da kažem, šta i kojoj kući prezentovati. Nikada se ne naručuje velika količina istovetne tkanine jer je naše tržište malo, pa bi moglo doći do prezasićenosti dezenom ili materijalom, što niko ne voli. Zato se trudim da ponudim što veći izbor različitih dezena, najaktuelnijih boja i tkanina. To daje dodatnu težinu. To je odgovornost, ali i izazov. Naš izbor tkanina uvek dobija visoke ocene i nesumnjivu potvrdu.


Vaše poslovanje su zapazili i nagrađivali Fakultet primenjenih umetnosti i Skupština grada Beograda?
- Od Skupštine grada Beograda smo 2007. godine dobili nagradu za najlepše uređen izlog u zaista velikoj konkurenciji. Ono na šta sam posebno ponosna jeste činjenica da su nas za nagradu preložili umetnici Beograda. Njihovu kandidaturu smo zaslužili jer smo bili originalni u predstavljanju svoje firme, ne kopirajući zapadne brendove. Među domaćim brendovima smo bili prvi, a u konkurenciji sa svetskim brendovima smo zauzeli treće mesto. To nam je veliki kompliment. Od Fakulteta primenjenih umetnosti dve godine za redom smo dobili plaketu za doprinos u razvoju tekstila. Mislim da sve ovo govori o nama i našim stremljenjima.


U kom smeru će ići dalji razvoj vašeg preduzeća?
- Trgovinom se danas svako ili gotovo svako može baviti, ali naš primarni cilj je TRAJATI. Ne planiramo predimenzioniranje firme. Dobro osmišljenom poslovnom politikom za naredni period smo pripremili plan proširenja asortimana na tkanine za uniforme za različite delatnosti. Do sada smo izgradili dosta dobru poslovnu bazu, te sada radimo samo nadogradnju postojećeg asortimana i usluge. Trudićemo se da i dalje uspešno poslujemo i da ostanemo prepoznatljivi na tržištu - što znači visokokvalitetna ponuda i profesionalni odnos prema svakom klijentu.


Da se malo osvrnemo na položaj žena u poslovnom miljeu, šta kaže Vaše radno i poslovno iskustvo, kako vidite položaj žena u biznisu - koje su njihove prednosti a koje mane u odnosu na muškarce?
- Bez obzira na sve, ja uopšte ne pravim polne razlike i deobe u biznisu. Uvek sam se ravnopravno osećala sa muškarcima. Nikada nisam bila sprečena u postizanju nekog cilja zato što sam žena. Čujem da je ženama u biznisu teže, možda i jeste, ali žene su u ovo moderno vreme spremne da naprave korak više od muškaraca da bi uspele. Ovaj veći trud se uvek manifestuje dobrim rezultatima. Ja sam malo privilegovana jer se bavim tekstilom, koji je bliskiji ženama, te nisam osetila težinu kao žena menadžer u odnosu na, recimo, ženu menadžera u građevinarstvu ili u nekim drugim, nazovimo muškim branšama.


U čemu je ključ uspeha u poslu i u životu uopšte po Vašem mišljenju, koji je Vaš životni i radni moto koga se pridržavate?
- U životu je najvažnije da znate šta hoćete. Morate postaviti jasne ciljeve. Moja baka je govorila: vredan i pošten uvek negde stiže. Ja sam stvarno vredno radila. Moj moto je da celi život treba da radite na sebi, raditi oko sebe (porodica, prijatelji, saradnici, klijenti) i raditi za "sebe" (moja firma, moj tim). Vizija, jasan cilj i rad, po meni znače USPEH.


| Paunpress - početna |Pogledajte drugu poslovnu ženu:

Dr Vesna Marinković Mičić, vlasnica Medicinskog centra VITALIS iz Beograda | Branka Mihailović, vlasnica preduzeća "Sind" iz Male Vranjske kod Šapca | Branislava Gajić, direktorka preduzeća "Infostud 3" iz Subotice | Grozda Savković Malinović, suvlasnica preduzeća "Legat" iz Beograda | Mira Babić, direktorka Preduzeća za proizvodnju farmaceutskih preparata "Zavon" iz Beograda | Olivera Gordić, direktoraka Apoteke "Beograd" | Mr Gordana Pajić, zamenik direktora Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom NLB Nova Penzija, Beograd | Rosica Marković Pejović, direktorka Hotela "Golubački grad" u Golupcu | Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda | Valerija Paloš, direktorka preduzća "SELMA Electronic Corp" iz Subotice | Mr Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša" d.o.o. iz Beograda | Dr Radovanka Predragović Stevanić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Ivanjica" u Ivanjici | Mr Jovanka Stefanović, direktorka preduzeća "Dubai" iz Beograda | Slađana Šumanac, vlasnica preduzeća "Blue Moon" iz Užica | Mr Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc" iz Beograda | Ksenija Fekete Cvetković, osnivač i suvlasnik preduzeća "AL GROSSO" iz Beograda | Profesor dr Branka Vidić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" iz Novog Sada | Vera Janković, direktorka proizvodnje Konvekcije "Javor" iz Ivanjice | Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada | Slavica Janjušević, osnivač i vlasnik preduzeća "Kirka Corporation d.o.o. Kirka Pharma" iz Beograda | Mr Stanku Čurović, predsednica Upravnog odbora "Mercatora - S" iz Novog Sada | Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o. Beograd | Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice "Bel Medic" iz Beograda | Gordana Lazić Velovan,direktorka Centra za PR Koncerna "Hemofarm" iz Vršca | Vera Simić, direktorka i vlasnica preduzeća I.B.I.S. iz Beograda | Mr Ruživa Đurđević, vlasnica preduzeće INTER - MEHANIKA iz Smedereva | Mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda | Mr Mirjana Laković, zamenik člana Izvršnog odbora Privredne banke Beograd | Ljiljana Kovač, direktorka Rudnika kamena "Alas Rakovac" iz Novog Sada | Dr Ljiljana Isaković direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" iz Sokobanje | Vladanka Celić, vlasnica Modnog ateljea "Sreća" iz Beograda | Slavica Vučković, vlasnica preduzeća ARIMPEX iz Beograda | Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik" iz Beograda | Diana Gligorijević, suvlasnica i direktor marketinga kompanije "TeleGroup" iz Beograda | Nada Momirović, vlasnica Modne kuće "Mona" iz Beograda | Mr Branislava Jakovljević, generalna direktorka AD Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada | Mila Litvinjenko, vlasnica i direktor komapnije "Aura" iz Niša | Mr Gordana Živojinović, vlasnica preduzeća "Ajant plus" iz Šapca | Afrodita Bajić, suvlasnica Modne kuće "AMC-Afrodite mode collection" iz Beograda | Danka Božić Isaković, suvlasnica preduzeća POLYMIT-B iz Šapca | Olja Kamatović, vlasnica preduzeća "Polyagram" iz Kragujevca | Snežana Despotović, vlasnica preduzeća NIVES iz Niša | Dragica Cvetković, vlasnica preduzeća "Kuštrimović product" iz Niša | Dr med. Željana Vučić, vlasnica preduzeća "Košutica" iz Beograda | Branka Radovanović, direktorka i suvlasnica preduzeća "PStech" iz Beograda | Božen Žumbor, vlasnica i direktorka kompanije "Božen cosmetics" iz Beograda | Milica Irkić, vlasnica preduzeća "Irkom" iz Kosjerića | Kaća Lazarević i Aleksandra Kon, suvlasnice Agencije za promet nekretnina "Alka" iz Beograda | Zlata Stepanov, vlasnica preduzeća M-PLAST iz Šapca |