Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda
Najveća garancija za uspeh je radR A D N A     B I O G R A F I J A


Vera Vlajčić je rođena 1958. godine u Beogradu, gde je završila gimnaziju i Građevinski fakultet. Prvo zaposlenje je našla u građevinskom preduzeću "Dom", koje je tada gradilo brojne reprezentativne objekte u Beogradu. Vera je bila glavni inženjer na objektima kao što su hotel "Slavija luks", poslovna zgrada Robnih kuća "Beograd", poslovnica JAT-a u centru grada. Nakon rođenja prvog deteta, prešla je u privatno građevinsko preduzeće "Koling", gde je šest godina radila kao glavni inženjer operative, gradeći takođe velike i značajne objekte. Nakon rođenja drugog deteta 1996. godine, Vera se posvećuje isključivo čeličnim konstrukcijama. Izvodi čelične konstrukcije na brojnim objektima. Na ovakvo Verino radno i poslovno opredeljenje je uticalo i to što je njen muž Zoran Vlajčić radio kao asistent na Građevinskom fakultetu na predmetu čelične konstrukcije. "Moj muž je 1996. osnovao firmu za projektovanje čeličnih konstrukcija, a ja sam počela da se bavim njihovim izvođenjem", kaže Vera pričajući o svojim preduzetničkim počecima.
Preduzeće "VV Čelik inženjering" iz Beograda svoje korene vuče iz Opšte građevinske radnje "VV Čelik" osnovane 1996. godine. Primarna delatnost firme je bila izvođenje bravarskih radova na manjim građevinskim objektima, izrada vrata i prozora i ugradnja stepenišnih ograda.
- Vrednim radom tokom nestabilnih devedesetih godina, firma se ne samo održala, već je i ostvarila kontinuirani napredak, usvajanjem novih tehnoloških procesa i neprestanim usavršavanjem stručnog kadra. U minulim godinama, kroz firmu je prošlo više od 300 majstora, a oni najsposobniji i najvredniji su ostali i sada predstavljaju istinsku pokretačku snagu kojom se možemo ponositi. Vremenom smo napredovali i razvijali se, stičući poverenje brojnih klijenata širom zemlje. Svakom novom projektu smo prilazili sa entuzijazmom, željni da se oprobamo u svim oblastima primene čeličnih konstrukcija. Danas nudimo najbolja rešenja i kompletnu uslugu u projektovanju, konsaltingu i izgradnji objekata od čelika i čeličnih konstrukcija u visokogradnji, kaže Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda


Predstavite nam ukratko vaše preduzeće danas, šta čini okosnicu njegove poslovne aktivnosti danas?
- Danas se "VV Čelik inženjering" bavi projektovanjem, izradom i montažom čeličnih konstrukcija. Ne radimo temelje, ne radimo betone, niti se bavimo pokrivanjem krovova. Isključivo se bavimo konstrukcijama. To najbolje znamo da radimo i na tržištu smo po tome prepoznatljivi i traženi. Sposobni smo da radimo i složenije i zahtevnije konstrukcije, kao što je bio slučaj na "Audi" servisu u Beogradu. Ne radi se tu o običnoj čeličnoj konstrukciji kao kod uobičajenih hala, već o dosta zahtevnijem i komplikovanijem objektu.


Recite nam nešto više o vašoj proizvodnji čeličnih konstrukcija u Šimanovcima?
- Izradu metalnih konstrukcija obavljamo u našim pogonima u Šimanovcima, gde radi 70 zaposlenih. Imamo dve proizvodne hale koje smo sagradili 2006. godine. U njih smo preselili našu proizvodnju sa starih lokacija. U ovim halama se obavlja kompletan proces izrade konstrukcija.


Ako biste govorili o svojoj referenc-listi, koje biste objekte izdvojili?
- Mnogo smo objekata uradili i meni je sada teško da neki posebno izdvojim. Možemo pomenuti poslovnu zgradu preduzeća "Com trade" na Novom Beogradu, brojne MAXI diskonte, sportsku halu Rekovac, filmske studije PINK-a u Šimanovcima. Radili smo i nekoliko specifičnih i zanimljivih objekata, kao sto su recimo dve pasarele u Kanjiži ili zgrada "Delta sporta" u Beogradu, Honda salon u Beogradu, TC Milenijum, TC u Balkanskoj ulici, VW salon i servis u Nišu .


Kako se nosite sa konkurencijom, ima li na tržištu još firmi koje se sličnim poslom bave?
- U ovom našem poslu nema velike konkurencije. Postoji još nekoliko firmi koje se u izvesnoj meri bave sličnim poslom. Oni nam nisu konkurencija u pravom smislu reči. Koristim priliku da preciznije kažem koje sve vrste usluga mi nudimo, da se tačno zna šta radimo. U popisu naših usluga su: izrada i montaža čeličnih konstrukcija svih vrsta po donetom projektu, kao i izrada projekata po porudžbini, zatim izrada i montaža čelične bravarije, čeličnih vrata, ograda, stepeništa, sečenje čeličnog lima uređajem za gasno sečenje MESSER svih oblika do debljine od 300 mm, te iznajmljivanje autodizalice.


Koji su osnovni principi poslovanja vašeg preduzeća, odnosno koje vrednosti stoje u temelju vaše poslovne politike?
- Trudimo sa da uvek ispoštujemo dogovorene rokove, da sve bude tačno i na vreme, onako kako je dogovoreno. Nisam navalentna pri naplati potraživanja, mada mi se to više puta obilo o glavu. Na radove koje izvodimo, nikada niko primedbi nije imao u pogledu kvaliteta. U našoj poslovnoj politici kvalitet je na prvom mestu. Ne radimo po principu "drži vodu dok majstori odu". Zahvaljujući svom ovakvom poslovnom ponašanju, imamo dugogodišnje poslovne partnere za koje smo radili brojne objekte.


Kakva je bila poslovna 2008. godina i šta očekujete od ove poslovne godine, svi pričaju o krizi, kako se ona odražava na vaše poslovanje?
- U prošloj godini je bilo puno posla, ali malo para. Hoću da kažem da smo dosta radili, ali smo imali dosta problema sa naplatom toga što smo uradili i još uvek imamo. Ako pak govorimo o ovoj poslovnoj godini, mogu reći da ništa dobro ne očekujem. Smatram da će biti osetno manje posla nego prošle godine. Mnoge firme svoje investicije baziraju na kreditima, a ove godine će svakako biti manje kredita, odnosno do njih će se teže dolaziti. Do smanjenja poslova će doći i po osnovu priliva stranih investicija, kojih će takođe biti manje nego prošle godine. Efekti globalne ekonomske krize će se i kod nas osetiti, to je sigurno, i niko po tom pitanju ne treba da gaji iluzije.


U kom smeru će ići dalji razvoj vašeg preduzeća, odnosno šta kažu namere i planovi daljeg poslovanja?
- Mi radimo proširenje proizvodnih kapaciteta u Šimanovcima. To moramo da uradimo bez obzira na sve, jer trenutni obim posla to zahteva. Da li ćemo povećati broj zaposlenih još uvek nije izvesno, ali je svakako naše dugoročno opredeljenje - dalje investiranje u razvoj. Uprkos svim problemima i teškoćama, u Srbiji, mogu reći, ima dosta posla. Nažalost u ovome ima jedna loša vest - cela Srbija se seli u Beograd. Ovdašnji građevinci trljaju ruke, ali to nije dobro. U ostatku Srbije gotovo da se ništa ne gradi, sem nešto malo u Nišu i u Novom Sadu. Gro građevinske aktivnosti se odvija u Beogradu i u njemu je svakim danom sve više ljudi. Beograd za ovo nema, ni kapacitete, ni potrebnu infrastrukturu.


Da se malo osvrnemo na položaj žena u poslovnom miljeu, šta kaže vaše radno i poslovno iskustvo, kako vidite položaj žena u biznisu i na menadžerskim pozicijama - koje su njihove prednosti a koje mane u odnosu na muškarce?
- Smatram da se žene u biznisu dosta dobro snalaze, uprkos tome što ih muškarci u biznisu ne vole da vide. Poslovne žene bi trebale više međusobno da sarađuju i da se više povezuju, bilo kroz svoja poslovna udruženja bilo na neki drugi način. Ja lično nikada nisam u poslu imala problema zato što sam žena. Ja sam odrasla i stasala u muškom okruženju, počev od gimnazije, preko fakulteta, do prvog zaposlenja. Samo sam, možda malo, na početku radne karijere osetila izvesnu netrpeljivost i nepoverenje muškaraca. Na ženu na gradilištu se gledalo po onoj poznatoj sentenci "žena na brodu". Ovakav odnos nije dugo trajao, odnosno svi su me na gradilištu vrlo brzo počeli ravnopravno da tretiraju i da me uvažavaju i poštuju. Kada se sada osvrnem na svoju dosadašnju radnu karijeru, mogu reći da nikada nisam imala problema i teškoća zato što sam radila u muškom građevinskom svetu. Hteli mi to da priznamo ili ne, građevinarstvo je ipak muški posao, bar više nego recimo tekstilna industrija, i u njemu je jako malo žena. Kada govorimo o osobinama žena i muškaraca u poslu, mislim da su muškarci mnogo sujetniji. Žene su u poslu mnogo tačnije, preciznije, pouzdanije, odgovornije. Malo su sitničavije od muškaraca, to je tačno, ali to uopšte nije loše za posao.


U čemu je ključ uspeha u poslu i u životu uopšte po vašem mišljenju, koji je vaš životni i radni moto koga se pridržavate?
- Životni i radni moto mi je da sve što hoću to i mogu, ali najveća garancija za uspeh je rad, i to veliki rad. Bitna stvar u poslu, a naravno i u životu, jeste poverenje. Morate zaraditi nečije poverenje, ono ne pada sa neba, ono se gradi, ono se stvara. Ja nikoga nikada nisam prevarila, ako mu nisam pomogla, nisam mu ni odmogla. Trudim se da uvek budem korektna. Ko hoće dugoročno da se bavi nekim poslom, mora da neguje korektne poslovne odnose i da gradi odnose poverenja. Za uspeh ne postoji nekakav magični recept.


| Paunpress - početna |Pogledajte drugu poslovnu ženu:

Dr Vesna Marinković Mičić, vlasnica Medicinskog centra VITALIS iz Beograda | Branka Mihailović, vlasnica preduzeća "Sind" iz Male Vranjske kod Šapca | Branislava Gajić, direktorka preduzeća "Infostud 3" iz Subotice | Grozda Savković Malinović, suvlasnica preduzeća "Legat" iz Beograda | Mira Babić, direktorka Preduzeća za proizvodnju farmaceutskih preparata "Zavon" iz Beograda | Olivera Gordić, direktoraka Apoteke "Beograd" | Mr Gordana Pajić, zamenik direktora Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom NLB Nova Penzija, Beograd | Rosica Marković Pejović, direktorka Hotela "Golubački grad" u Golupcu | Valerija Paloš, direktorka preduzća "SELMA Electronic Corp" iz Subotice | Mr Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša" d.o.o. iz Beograda | Dr Radovanka Predragović Stevanić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Ivanjica" u Ivanjici | Mr Jovanka Stefanović, direktorka preduzeća "Dubai" iz Beograda | Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda | Slađana Šumanac, vlasnica preduzeća "Blue Moon" iz Užica | Mr Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc" iz Beograda | Ksenija Fekete Cvetković, osnivač i suvlasnik preduzeća "AL GROSSO" iz Beograda | Profesor dr Branka Vidić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" iz Novog Sada | Vera Janković, direktorka proizvodnje Konvekcije "Javor" iz Ivanjice | Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada | Slavica Janjušević, osnivač i vlasnik preduzeća "Kirka Corporation d.o.o. Kirka Pharma" iz Beograda | Mr Stanku Čurović, predsednica Upravnog odbora "Mercatora - S" iz Novog Sada | Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o. Beograd | Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice "Bel Medic" iz Beograda | Gordana Lazić Velovan,direktorka Centra za PR Koncerna "Hemofarm" iz Vršca | Vera Simić, direktorka i vlasnica preduzeća I.B.I.S. iz Beograda | Mr Ruživa Đurđević, vlasnica preduzeće INTER - MEHANIKA iz Smedereva | Mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda | Mr Mirjana Laković, zamenik člana Izvršnog odbora Privredne banke Beograd | Ljiljana Kovač, direktorka Rudnika kamena "Alas Rakovac" iz Novog Sada | Dr Ljiljana Isaković direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" iz Sokobanje | Vladanka Celić, vlasnica Modnog ateljea "Sreća" iz Beograda | Slavica Vučković, vlasnica preduzeća ARIMPEX iz Beograda | Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik" iz Beograda | Diana Gligorijević, suvlasnica i direktor marketinga kompanije "TeleGroup" iz Beograda | Nada Momirović, vlasnica Modne kuće "Mona" iz Beograda | Mr Branislava Jakovljević, generalna direktorka AD Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada | Mila Litvinjenko, vlasnica i direktor komapnije "Aura" iz Niša | Mr Gordana Živojinović, vlasnica preduzeća "Ajant plus" iz Šapca | Afrodita Bajić, suvlasnica Modne kuće "AMC-Afrodite mode collection" iz Beograda | Danka Božić Isaković, suvlasnica preduzeća POLYMIT-B iz Šapca | Olja Kamatović, vlasnica preduzeća "Polyagram" iz Kragujevca | Snežana Despotović, vlasnica preduzeća NIVES iz Niša | Dragica Cvetković, vlasnica preduzeća "Kuštrimović product" iz Niša | Dr med. Željana Vučić, vlasnica preduzeća "Košutica" iz Beograda | Branka Radovanović, direktorka i suvlasnica preduzeća "PStech" iz Beograda | Božen Žumbor, vlasnica i direktorka kompanije "Božen cosmetics" iz Beograda | Milica Irkić, vlasnica preduzeća "Irkom" iz Kosjerića | Kaća Lazarević i Aleksandra Kon, suvlasnice Agencije za promet nekretnina "Alka" iz Beograda | Zlata Stepanov, vlasnica preduzeća M-PLAST iz Šapca |