Dr Vesna Marinković Mičić, vlasnica Medicinskog centra VITALIS iz Beograda
Jedinstvena doktorska karijeraR A D N A     B I O G R A F I J A


Vesna Marinković Mičić Medicinki fakultet Univerziteta u Beogradu završila je u 22. godini života i postala najmlađi doktor u svojoj generaciji. Zatim je završila specijalizaciju iz anesteziologije, i u hirurškim salama provela skoro 15 godina. Znajući da Kinezi već vekovima uspešno otklanjaju svaki bol akupunkturom, ubrzo je to postao njen profesionalni izazov. Htela je da sama otkrije tajne akupunkture i "čudesne" moći igala. Obavila je specijalizaciju u Pekingu i Los Anđelesu, u najpoznatijim centrima za ovu drevnu medicinu. Kada se vratila u zemlju, 1990. godine, osnovala je Medicinski Centar VITALIS. Bila je to prva doktorska privatna praksa i prvi Centar za tradicionalnu i modernu medicinu i estetiku - mesto gde su akupunktura, kineske igle i moderni laseri - efikasniji od lekova za svaki bol i mnoge bolesti.
U svom Centru VITALIS, dr Marinković Mićić već duži niz godina organizuje teoretsku i praktičnu obuku doktora medicine na visoko- profesionalnom nivou. Obuka se vrši u neposrednom kontaktu sa pacijentima, uz adekvatnu teorijsku i praktičnu proveru. Izabrana je 1993. godine za predsednika profesionalnog Udruženja akupunkturologa Srbije.
Vesna Marinković Mičič je diplomirala medicinu sa 22 godine, postavši najmlađi lekar u staroj Jugoslaviji. Prethodno, kao najbolji maturant grada Beograda u svojoj generaciji, uz plaketu je dobila i stipendiju za studije. Po završetku studija, upisala je specijalizaciju, radeći na VMA i asistirajući čuvenom profesoru dr Isidoru Papi, kao drugi asistent na operacijama na srcu. Opredelila se za specijalizaciju anestezije i reanimacije, jer je od svog mentora, profesora Papa, dobila savet: "Vešta si i spretna za hirurga, međutim, ti si ipak žena....". Anesteziologija, kao kraljica medicine, postala je njen prvi specijalistički izbor.

Doktorka Vesna, u Vašoj biografiji ima nekoliko ekskluzivnih podataka. Kako ste započeli Vašu karijeru u domenu medicinske prakse?
- Počela sam tako što sam otvorila prvu privatnu doktorsku praksu kod nas. I to nije bila kratkoročno prva privatna praksa. Moja privatna ordinacija, koja se tada zvala Centar za tradicionalnu i modernu medicinu VITALIS, bila je prva i jedina privatna ordinacija pune tri godine. Pa, u to vreme čovek je za to morao da bude u potpunosti opredeljen! Dakle, ili državna služba ili privatna praksa. Smatram da sam i tada bila dovoljno hrabra, jer sam i u startu u potpunosti verovala u uspeh.

Oduvek ste prepoznavani po akupunkturi - kada se kaže akupunktura, za nju se oduvek vezuje Vaše ime.
- Akupunkturu sam započela na VMA, mentor mi je bio Profesor Antonije Škokljev, veliko ime akupunkture uopšte. Kod njega sam se obučavala, na kliničkoj praksi. Najpre sam mnogo učila, polagala ispite, a zatim radila akupunkturu na VMA, u kabinetskoj službi. Potom sam otišla na usavršavanje u SAD u najveće centre za akupunkturu koji se nalaze u Los Anđelesu i Njujorku. Posle toga sam 1991. godine otišla u Peking, kao već formirani akupunkturolog, tako da sam tamo mogla da uđem u u srž akupunkture, jer sam već imala mnogo prethodnog znanja.
- Danas sam prvi predsednik Srpske asocijacije za akupunkturu. Održala sam brojne kongrese, kurseve i različite edukativne programe na temu akupunkture za edukaciju mlađih kolega. Na VMA sam bila edukator za poslediplomske studije iz ove oblasti. I danas je edukacija moja misija - angažovana sam i sada kao predavač na poslediplomskim studijama Evropskog centra za mir i razvoj. Napisala sam dve knjige 1990. i 1998. koji su udžbenici za učenje akupunkture. Predsednik sam - takođe prvi - "Antiejdžing medicine" kod nas. Pre dve godine sam dobila licencu za rad u Švajcarskoj. S vremena na vreme putujem tamo. Publikovala sam i brojne stručne radove...

Šta je po Vama, dakle, sama suština, odnosno srž akupunkture?
- Suština akupunkture je zapravo njena efikasnost. Engleska poslovica kaže da ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh, a pun smisao akupunkture je u njenoj uspešnosti. Kao takva, ona je zauzela mesto koje danas ima - uz velike otpore zapadne medicine. Dakle, to je veoma moćan način lečenja i za decu i za starije, bez ikakvog štetnog dejstva i kontraindikacija, i svakome pomaže. Postoje pacijenti koje ćemo mi izlečiti - primera radi, da nikada više nemaju migrenu, da nikada više nemaju noćno mokrenje i slično. A ostalima ćemo svakako pomoći u većoj ili manjoj meri. Dakle, blagorodno deluje na sve - u zavisnosti od prethodne dijagnoze i težine bolesti. Sa druge strane, u antiejdžing medicini, postoje "tajne formule", kako da se ostane vitalniji, kako da se zadrži dobar izgled, odnosno kako da sačuvana lepota postane ogledalo zdravlja. Zato sam ja i postala predsednik ove medicine jer je to tačka dodira drevne i moderne medicine. Akupunktura podržava vitalnost i lep izgled na jedan potpuno neškodljiv način. Tako mi možemo u potpunosti ovom metodom da pružimo odgovore na zahteve današnjice u održanju vitalnosti i estetskih zahteva.

Na Internet sajtu ordinacije "Vitalis" su i podaci da akupunktura može da se koristi zaista u najrazličitijim i najneočekivanijim oblastima medicine i ostalih disciplina, kao na primer u anesteziji, ali recimo i u kontracepciji?
- Da, ta priča je mene i zainteresovala, naročito u mojoj primarnoj specijalnosti - u domenu anesteziologije i terapije bola. Ja sam se zapravo uvek trudila da razmotrim klasičnu zapadnu medicinu malo više i malo šire, jer me ona nije u potpunosti zadovoljavala. Tragajući za nečim boljim, zainteresovala sam se za akupunkturu. Ipak, kao anesteziologa, najviše me impresionirala njena moć u ovoj oblasti upravo zato što sam znala koliko je lekova potrebno sipati pacijentima u vene da bi se izvršila neka medicinska intervencija. Ovde je dovoljno zabosti iglu čak i za veoma teške operacije na srcu, a za neke jednostavnije, to je zaista rutinska stvar. Tačno je da sam gledala operaciju srca na pacijentu koji je budan tokom operacije, a jedini anestetik mu je - samo jedna igla.
- Postoje posebne formule, jer je suština akupunkture holistički pristup, kompletan i pojedinačan za svakog čoveka ponaosob, tako da se za svakog izrađuje njegova jedinstvena formula. Ali, istovremeno, postoje i neke konstante i zajednička znanja i veštine, koja se primenjuju za sve koji imaju određenu vrstu bolesti. Suština akupunkture je individualnost. Akupunkturomse leče mnoge bolesti, koje se na drugi način ne mogu izlečiti i istovremeno pozitivno deluje na ceo organizam, dovodeći ga u ravnotežu - bez unošenja bilo kakvih supstanci, pa prema tome i bez štetnih posledica.

U okviru VITALISA, kao jedinstvene medicinske ustanove, vi imate i odgovarajuće medicinske preparate. O kakvim sredstvima je reč?
- Iza svakog uspešnog pojedinca, naravno, stoji vredan tim ljudi. Tako mi u VITALISU, polazeći od našeg slogana: "Od prirode do vitalnosti" nastojimo da dođemo i do onih pacijenata koji ne mogu da dođu do nas, i nastojimo da to učinimo na najbolji mogući način. Ovi prirodni proizvodi, odnosno dijetetski preparati su budućnost medicine. U okviru VITALISA mi smo oformili posebnu celinu koja se bavi proizvodnjom tih preparata. Ukoliko uzmemo biljke u celini ili lekovite preparate, one takođe moraju da se razmatraju integralno i holistički. Jer svaka biljka istovremeno sadrži u sebi i "aktivan princip", koji leči, i "antidot princip", koji sprečava negativna delovanja. Razvojna medicina je zapravo i ranije krenula ovim putem, ali zaustavljena je tehnološkim inovacijama. Od davnih vremena znalo se da je bela vrba korisna, da sprečava agregaciju trombocita i snižava telesnu temperaturu, čak i u drevnoj medicini. Danas svi znamo za skoro nezaobilazni lek - aspirin, zaboravljajući da je to zapravo acetilsalicilna kiselina dobijena iz kore bele vrbe. Tako i svi drugi sintetski lekovi uzimaju samo aktivne principe lekovitih biljaka, ne uzimajući i antidot.
- Svi naši proizvodi, međutim, zasnovani su na lečenju prirodnim principom, uklapaju se u holistički pristup, a takođe iza naših preparata stoji sada već moja 30-godišnja praksa i iskustvo. Osim prirodnog principa, mi pratimo najsavremenije standarde u tehnologiji, modernoj farmaceutskoj praksi, kao i najnovija medicinska istraživanja. Naši proizvodi su budućnost, jer su potpuno prirodni i neškodljivi.

U ordinaciji VITALIS bavite se i drugim disciplinama kao što je, recimo, aromapunktura. Da li biste nam objasnili o kakvoj metodi se ovde radi?
- Aromaterapija u najširem smislu je jedan od moćnih i prijatnih postupaka. Radi se zapravo sa najmirisnijim, ali i najlekovitijim esencijama biljaka. To je mene impresioniralo i kao korisnika i kao lekara. Kada izdvojite najmirisnije delove bilja, to su uglavnom kratki lanci, koji brzo prodiru kroz kožu i veoma brzo daju efekte. Postojbina aromaterapije je Francuska, ali aromaterapija je u stvari korišćena i u balsamovanju faraona, u lečenju Inka, u Indiji itd. Ipak, današnja moderna aromaterapija je obnovljena na način da su prikupljena stara znanja, zahvaljujući naročito engleskim školama i njihovoj literaturi. Čak i akupunktura, koja potiče iz Kine, još od pre prvog pisanog dokumenta, dakle od pre pet hiljada godina, najviše se uči preko engleske škole, kojoj sam ja umnogome zahvalna za svoja sabrana znanja.

Elizabet Blekvel, prva žena lekar u SAD-u, jednom je prilikom rekla da "ono što jedna grupa žena nauči ili uradi, postaje vlasništvo svih žena na svetu, zbog njihove opšte ženske prirode". Da li mislite da je 21. vek vek žena?
- Tačno je da je naša priroda takva da bolje komuniciramo. Mi smo žilavije, upornije, dugovečnije, nismo izjednačene niti smo ravnopravne sa muškarcima ni u biološkom niti u socijalnom smislu, pa tako smatram i da ne treba da tražimo ravnopravnost. Lepota je upravo u našoj različitosti i dobro je što je tako. Dalje, otkako sam majka dva muškarca, drugačije gledam na muški pol. Ipak, ja živim na Balkanu, međutim, i nisam još osetila da je došlo vreme žena. Ne žalim se na svoju poziciju i na do sada učinjeno u životu, ali smatram da sam kao žena morala uvek da radim više i bolje od mojih muških kolega.

U Vašem centru rade uglavnom žene, koje ste Vi obučili?
- Da, ja sam edukovala puno ljudi, sve doktorke koje rade sa mnom, edukovala sam u saradnji sa profesorima sa pekinške akademije organizujući ovde seminare, kongrese i kurseve, preko trista časova - što je bio zakonski uslov da se dobije licenca za akupunkturu. Naše Udruženje akupunkturologa, čiji sam predsednik, broji preko trista članova.

Koje svoje osobine smatrate presudnim, ili bitnim za uspeh?
Optimizam, koji me je i održao i koji je bio motor mog životnog progresa. Uvek vidim u stvarima ono što je dobro. Uporna sam, vredna, radim puno i to smatram svojim najvećim vrlinama. Kod drugih cenim poštenje, iskrenost i prijateljstvo. Takođe, zadovoljna sam zato što volim svoj posao, volim ljude, želim da pomognem, a uspeh dolazi sam posle traganja za najboljim. Najveća sreća za lekara ipak je bio i ostaće - uspeh u lečenju!


| Paunpress - početna |Pogledajte drugu poslovnu ženu:

Branka Mihailović, vlasnica preduzeća "Sind" iz Male Vranjske kod Šapca | Branislava Gajić, direktorka preduzeća "Infostud 3" iz Subotice | Grozda Savković Malinović, suvlasnica preduzeća "Legat" iz Beograda | Mira Babić, direktorka Preduzeća za proizvodnju farmaceutskih preparata "Zavon" iz Beograda | Olivera Gordić, direktoraka Apoteke "Beograd" | Mr Gordana Pajić, zamenik direktora Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom NLB Nova Penzija, Beograd | Rosica Marković Pejović, direktorka Hotela "Golubački grad" u Golupcu | Vera Vlajčić, vlasnica i direktorka preduzeća "VV Čelik inženjering" iz Beograda | Valerija Paloš, direktorka preduzća "SELMA Electronic Corp" iz Subotice | Mr Marina Kutin, direktorka Instituta "Goša" d.o.o. iz Beograda | Dr Radovanka Predragović Stevanić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Ivanjica" u Ivanjici | Mr Jovanka Stefanović, direktorka preduzeća "Dubai" iz Beograda | Ljiljana Karanović, vlasnica i direktorka preduzeća "Karan Co." iz Beograda | Slađana Šumanac, vlasnica preduzeća "Blue Moon" iz Užica | Mr Ružica Perić, vlasnica preduzeća "Ružica Comerc" iz Beograda | Ksenija Fekete Cvetković, osnivač i suvlasnik preduzeća "AL GROSSO" iz Beograda | Profesor dr Branka Vidić, direktorka Naučnog instituta za veterinarstvo "Novi Sad" iz Novog Sada | Vera Janković, direktorka proizvodnje Konvekcije "Javor" iz Ivanjice | Gordana Vrbaški, suvlasnica i direktorka preduzeća "Grand Stil" iz Novog Sada | Slavica Janjušević, osnivač i vlasnik preduzeća "Kirka Corporation d.o.o. Kirka Pharma" iz Beograda | Mr Stanku Čurović, predsednica Upravnog odbora "Mercatora - S" iz Novog Sada | Milenka Jezdimirović, generalna direktorka Kompanije "Dunav osiguranje" a.d.o. Beograd | Dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice "Bel Medic" iz Beograda | Gordana Lazić Velovan,direktorka Centra za PR Koncerna "Hemofarm" iz Vršca | Vera Simić, direktorka i vlasnica preduzeća I.B.I.S. iz Beograda | Mr Ruživa Đurđević, vlasnica preduzeće INTER - MEHANIKA iz Smedereva | Mr sci.med. dr Violeta Skorobać, vlasnica i direktorka Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju DIONA iz Beograda | Mr Mirjana Laković, zamenik člana Izvršnog odbora Privredne banke Beograd | Ljiljana Kovač, direktorka Rudnika kamena "Alas Rakovac" iz Novog Sada | Dr Ljiljana Isaković direktorka Specijalne bolnice "Sokobanja" iz Sokobanje | Vladanka Celić, vlasnica Modnog ateljea "Sreća" iz Beograda | Slavica Vučković, vlasnica preduzeća ARIMPEX iz Beograda | Prof. dr Snežana Đorđević, vlasnica preduzeća "Agrounik" iz Beograda | Diana Gligorijević, suvlasnica i direktor marketinga kompanije "TeleGroup" iz Beograda | Nada Momirović, vlasnica Modne kuće "Mona" iz Beograda | Mr Branislava Jakovljević, generalna direktorka AD Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada | Mila Litvinjenko, vlasnica i direktor komapnije "Aura" iz Niša | Mr Gordana Živojinović, vlasnica preduzeća "Ajant plus" iz Šapca | Afrodita Bajić, suvlasnica Modne kuće "AMC-Afrodite mode collection" iz Beograda | Danka Božić Isaković, suvlasnica preduzeća POLYMIT-B iz Šapca | Olja Kamatović, vlasnica preduzeća "Polyagram" iz Kragujevca | Snežana Despotović, vlasnica preduzeća NIVES iz Niša | Dragica Cvetković, vlasnica preduzeća "Kuštrimović product" iz Niša | Dr med. Željana Vučić, vlasnica preduzeća "Košutica" iz Beograda | Branka Radovanović, direktorka i suvlasnica preduzeća "PStech" iz Beograda | Božen Žumbor, vlasnica i direktorka kompanije "Božen cosmetics" iz Beograda | Milica Irkić, vlasnica preduzeća "Irkom" iz Kosjerića | Kaća Lazarević i Aleksandra Kon, suvlasnice Agencije za promet nekretnina "Alka" iz Beograda | Zlata Stepanov, vlasnica preduzeća M-PLAST iz Šapca |